Ogród Zoologinczny w Bydgoszczy

W niedzielę 14 kwietnia 2019r. zapraszamy do rodzinnej zabawy pn. „Puszczykowe obliczanki”.

Od godziny 10 w kasie ZOO będzie można pobrać specjalną kartę – „Kartę Puszczykową” (ilość kart ograniczona). Prosimy o zabranie długopisów. Każdy kto wykona prawidłowo zadanie otrzyma drobną nagrodę. 

Zabawa odbywa się w ramach projektu edukacyjno-promocyjnego pn. „Zostaw w krzakach tego zwierzaka”.

...

...

„Puszczyk, puszczyk już poznany,

Młode ptaki na gałązce zostawiamy.

Niech je rodzice odchowają,

Oni się na tym najlepiej znają.

                                        M.W.”

Puszczyk zwyczajny (Strix aluco) – należy do rodziny puszczykowatych (Strigidae). Jego łacińska nazwa oznacza sowę-czarownicę. Jest najliczniejszą sową w naszym kraju. Zasiedla lasy iglaste, liściaste i mieszane. W miastach bywa spotykany w parkach lub na cmentarzach. Zimą łączy się w pary i zaczyna wysiadywanie jaj nawet w styczniu. Co 2 dni samica składa białe jajo o długości 47mm. Przy dużej dostępności pokarmu może znieść nawet do 8 jaj. Wysiaduje wyłącznie samica, samiec zaś zajmuje się dostarczaniem jej pokarmu. Okres inkubacji jaj trwa 28-30 dni. Przez pierwsze 2 tygodnie pisklęta ogrzewane są przez dorosłego ptaka, aż do momentu kiedy pokryją się puchem. Młode stają się lotne w 5 tygodniu życia, chociaż gniazdo opuszczają tydzień wcześniej. W tym okresie przemieszczają się po pniach i pomiędzy konarami drzew używając dzioba i szponów oraz podpierając się skrzydłami. Zanim osiągną zdolność lotu przebywają pod opieką rodziców, którzy wciąż karmią młode, niesamodzielne ptaki. W ciągu dnia pisklęta pozostają ukryte w okolicy gniazda. Zdarza się, że w tym okresie zabierane są przez ludzi, którzy myślą, iż maluchy pozostają bez opieki. Jeżeli rzeczywiście chcemy im pomóc pozostawmy je w spokoju i pozwólmy dorosnąć w ich naturalnym środowisku.